Džemajl Alija (Uka)

67 godina

«Ja sam Džemajl. Rođen sam u Prištini. Osamdesetšeste sam došao bratu u posjetu u Hrvatsku. Imam jedanaestero djece. Brat mi je rekao da je bolji život u Hrvatskoj. Umjesto vode je pio vino i sokove. Na Kosovu je tada bilo baš siromaštvo. Gdje god bude problema, mene zovu. Bavim se mirenjem. A inače i moj did je bio miritelj u svojoj dobi. Ja sam, za razliku od njega koji je išao svuda, išao tri – četiri puta u Srbiju, pa vamo prema Prokuplju, Nišu, Zagrebu, jer sam predsednik mirovnog vijeća. Išao sam uvijek za dobrim, da smirim, a ne da zapalim, na primer da ne nametnem ljudima, ti si dobar, a ti loš. Takav sam čovjek, bez obzira na naciju, nego gledam ako je čovjek i kakav je čovjek, ako je pristojan prema meni, dat ću mu krv. Zašto? Da mu spasim dušu.

Jednom su mi rekli da stavim stolicu na stol i da se popnem, da vide tko je taj koji je mir. Moje je pitanje, zašto da ratujemo kad možemo da živimo u miru? Moramo da čuvamo našu djecu, da ne ostanu uvijek pastiri… Tada je došao veliki aplauz za mene.»

Takija, molitvena kapa koju je Alija donio s hodočašća u Meku. Alija obavlja važnu ulogu miritelja u slučaju velikih sukoba koji nerijetko uključuju oružje. Ugledan je član slavonskobrodske romske zajednice.