Muzej osobne povijesti Roma

Izložba Priče Roma rezultat je projekta Muzej osobne povijesti Roma kojeg Fade In u partnerstvu s Romskim resursnim centrom iz Darde u razdoblju od veljače 2018. do srpnja 2019. godine provodi na području Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Projekt je ukupne vrijednosti 994.190,73 kuna od čega je iznos od 845.062,12 kuna sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

U sklopu projekta Muzej osobne povijesti Roma, šesnaest mladih Romkinja i Roma u dobi od 15 do 25 godina, iz Darde i Slavonskoga Broda, usvojilo je niz kreativnih znanja i vještina iz audiovizualnog snimanja, vođenja intervjua i filmske montaže. Projektom je obuhvaćeno pet faza: Pripremna faza i edukacija; Obrada i prikupljanje materijala; Postavljanje web sučelja i obrada materijala; Postav izložbe i otvaranje muzeja; Razvoj dugoročnih strategija.

Projektnim aktivnostima planirana je sustavna edukacija i prikupljanje audiovizualne građe – osobnih narativa te predmeta pripadnika romske zajednice u Baranji i Slavonskom Brodu, a sve to, zajedno izloženo u galerijskom prostoru, reflektirat će ključan trenutak u životu jedne osobe.

Rezultat projekta su dvije putujuće izložbe u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mjesto trajne pohrane prikupljenog materijala.

Cilj projekta Muzej osobne povijesti Roma uključivanje je mladih Roma u kreiranje kulturnog proizvoda, približavanje povijesti hrvatskih Roma široj zajednici te njihova integracija u društvo, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt koji se usredotočuje na jačanje identiteta Roma kroz osobne priče, portretske fotografije i predmete koji su nositeljima priča značajni.

 

Kontakt osobe za više informacija:

Željka Kovačević

zeljka.kovacevic@fadein.hr

091 3233 002

Jovica Radosavljević

jovica.radosavljevic@fadein.hr

091 3233 004

 

Voditelji projekta:

Željka Kovačević, Vitomir Vela i Ivana Jesih

Koordinator projekta:

Jovica Radosavljević 

Financijski asistenti:

Vitomir Vela i Ivana Jesih

Suradnik na terenu:

Milan Mitrović

Voditelji edukacija i mentori:

Martina Globočnik, Goran Markovanović, Morana Komljenović, Jasenko Rasol, Miroslav Sikavica i Dražen Žerjav

Polaznici radionica:

Duško Destanović, Saša Destanović, Nenad Đorđević,  Mustafa Gušani, Denis Mihajlović, Jasmina Mihajlović, Nataša Milinović, Vidosav Mišković, Danijel Mitrović, Dragana Petrović, Jovana Petrović, Kristina Petrović, Mateo Petrović, Antonio Radosavljević, Jasmina Radosavljević, Elizabet Takač, Dario Todorović, Svetomir Todorović i Stevica Tomašević