PO MJERI

Projekt “Po mjeri” pridonosi razumijevanju položaja tekstilnih radnica u Hrvatskoj i zagovara izradu strateških rješenja i održivih modela upravljanja i razvoja tekstilne industrije koji u fokusu imaju primjenu, zaštitu i poboljšanje ljudskih i radničkih prava bivših, trenutnih i budućih radnika. Od 1993. godine je tekstilna industrija u Hrvatskoj izgubila oko 110 tisuća radnih mjesta koja su pripadala većinom ženama. Bez drugih specifičnih znanja i kvalifikacija, većinom ostaju nezaposlene, dok se jedan dio zapošljava u stranim tekstilnim pogonima za ispodprosječnu naknadu i živi na granici siromaštva.

Na nevidljivost teških okolnosti bivših i sadašnjih radnica iz tekstilne industrije želimo upozoriti kroz javnu kampanju koja se sastoji od digitalne web izložbe, umjetničkog murala, mobilnih izložbi uživo, okruglih stolova, analizom i objavom postojećeg stanja na lokalnoj i nacionalnoj razini i kroz aktivnosti u kojima posjetitelji mogu uživo upoznati radnice, poslušati njihove priče izravno i iskustveno doživjeti izazove s kojima se one susreću. U tu javnu kampanju uključujemo i buduće radnice i radnike, učenike srednjih škola tekstilnog usmjerenja iz Osijeka, a kako bismo upozorili i na neizvjesnost njihove profesionalne budućnosti. Iako je fokus projekta na Osijeku, iskustva radnica i učenika gotovo su identična u cijeloj zemlji, stoga javni dijalog o ovim temama  i njihovu vidljivost želimo potaknuti i u drugim zajednicama (Požega, Čakovec, Zagreb). 

Ilustracija: Barbara Majnarić, Fotografija: Pixabay https://www.pexels.com/photo/gold-and-silver-scissor-461035/

Naziv projekta: Po mjeri

Nositelj projekta: Fantastično dobra institucija – FADE IN

Partneri: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) 

Razdoblje provedbe projekta: 1. 10. 2022. do 30. 9. 2023. 

Ukupna vrijednost projekta: 88.980,49 € od čega je 88.980,49 € osigurano kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova)

Kontakt osoba za više informacija: Morana Ikić Komljenović e-mail morana.komljenovic@gmail.com

Poveznice na relevantne internetske stranice: www.fadein.hr (stranica organizacije), https://muzejosobnihprica.com/ (Muzej osobnih priča), Facebook stranica: @fadeinhr @muzejosobnihprica  Instagram: @muzej_osobnih_prica

https://acfcroatia.hr