Istraživanje “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” je provedeno 2022. i 2023. godine u suradnji s tekstilnim radnicama, obrtnicama i drugim tekstilnim stručnjakinjama u Osijeku. Cilj istraživanja bio je proučiti radne uvjete u tekstilnim tvornicama i pogonima u Osijeku, ne bi li se upozorilo na postojeće probleme i uputilo na moguća rješenja. Istraživanje obuhvaća povijesni pregled, ali također pruža uvid u osobne i iskustvene iskaze bivših i sadašnjih radnica i radnika ove nekad značajne proizvodne grane. Od izrade odjevnih predmeta od tekstilnih vlakana u prapovijesti do suvremenih tehnologija, tekstilna industrija je uvijek bile ključan pokretač razvoja i napretka. No, danas se ona suočava s mnogim promjenama i izazovima, uključujući manjak radne snage i smanjenje opsega proizvodnje. Autori istraživanja su Bojan Nonković i Karlo Držaić (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID).


KARTA TVORNICA OSIJEK


Naziv projekta: Po mjeri

Nositelj projekta: Fantastično dobra institucija – FADE IN

Partneri: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)

Razdoblje provedbe projekta: 1. 10. 2022. do 30. 9. 2023.

Ukupna vrijednost projekta: 88.980,49 € od čega je 88.980,49 € osigurano kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova)

Kontakt osoba za više informacija: Morana Ikić Komljenović e-mail morana.komljenovic@gmail.com

Poveznice na relevantne internetske stranice: www.fadein.hr (stranica organizacije), https://muzejosobnihprica.com/ (Muzej osobnih priča)Facebook stranica: @fadeinhr @muzejosobnihprica  Instagram: @muzej_osobnih_pricahttps://acfcroatia.hr


Objavljeni sadržaj se temelji na osobnim iskazima i subjektivnom doživljaju bivših i sadašnjih radnica i ostalih sudionika aktivnosti projekta PO MJERI i ne predstavlja nužno stavove i iskustvo organizacija Fade In i BRID.