Danica Mitrović

29 godina

«Zovem se Danica. Imam 29 godina. Udata sam. Imam dvoje djece. Inače sam rodom iz Siska, ali tu sam se udala prije devet godina. Završila sam srednju školu za prodavača te sam se dodatno usavršavala za komercijalista. Radim u osnovnoj školi „Hugo Badalić“ kao suradnica u nastavi za romske učenike. Tipičan radni dan izgleda ovako, čekam ih pred busnom stanicom, dođemo u školu i onda uskoro krenemo pisati zadaću. Osjećam se sretno, jer im mogu pomoći, djeci treba i podrška i treba raditi s njima.

Meni je bilo jako teško. Kad sam krenula u školu čak nisam znala ni pričati… Kod nas nismo baš komunicirali kod kuće hrvatski jezik, tako mi je bilo jako teško kad sam krenula u školu. Nisam baš razumjela učiteljicu šta govori, a i bila sam jako stidljiva, povučeno dijete. Djeca imaju danas puno bolje mogućnosti. Roditelji se više posvećuju, pogotovo u našem gradu, Slavonskom Brodu. Mi u naselju skoro svi pričamo hrvatski jezik s djecom. Treba ih poticati. Ja svoga sina, on ide drugi razred, svaki put potičem da je jako važno ići u školu. Pogotovo u današnje vreme kad se tehnologija tako razvija, uče se nove stvari koje se prije nisu učile, a deca danas imaju puno bolje uvete nego mi prije. Isto tako ga motiviram da je škola jako važna, da od sebe napravi uspješnog čovjeka. Svoje dijete vidim kao odraslog. Znači, gledam ga kao dijete, ali i svoje ciljeve s njim koje želim postići da postane obrazovan čovjek. Da bude zaposlena osoba. Samostalna osoba. Da ne ovisi o nikome.»

Bilježnice učenika kojima Danica svakodnevno pomaže radeći kao suradnica u nastavi. Danica je ranije imala poteškoća u školi zbog slabog poznavanja hrvatskog jezika. Ipak, stekla je srednjoškolsko obrazovanje i danas pomaže romskoj djeci u osnovnoj školi kako bi im olakšala nastavu i potaknula ih da nastave školovanje.