Vedrana Klem

23 godine

«Ja sam Vedrana Klem. Živim u Dardi. Imam 23 godine. Živim sa suprugom. U izvanbračnoj smo zajednici. Imam sina jednoga, 4 godine. Sad sam nedavno dobila drugog sina, ima dva i pol mjeseca.

Završila sam 2. srednju školu u Belom Manastiru za frizera. Nas je bilo 8-9 cura, ja sam bila jedina Romkinja.

Profesorica nam je rekla za međužupanijsko natjecanje među školama. Mene su iz razreda izabrali pošto sam bila odlikašica. Svaka škola je slala jednog učenika. Ja sam prva Romkinja koja je imala čast da prisustvuje na takvom natjecanju. Čitavoj školi dokazala sam da može jedna Romkinja da prođe školu, prođe razred, sve to. Da, može …kad se hoće, sve se može.

 Htjela sam svoj salon, ali jako teško je bilo. Nisam mogla nać praksu, a kamoli otvorit svoj salon, zato što sam Romkinja, tamnoputa. Gdje god sam išla, nisu me htjeli primiti, rekli bi da je pun salon. Nisu htjeli reći Ti si Romkinja. Jednostavno, vidiš da nisi dobrodošao. Oni misle da ako si Cigan, Rom da smrdiš, da će izgubiti mušterije radi tebe.Tako da teško da ću u Hrvatskoj naći posao.»

Vedrana je završila srednju frizersku školu kao odlična učenica te je bila prva Romkinja koja je svoju školu predstavljala na međužupanijskom natjecanju.