Neđeljko Mitrović

63 godine

«Ja sam Neđeljko. Ljudi iz Kriznog stožera, govorili su da ide Dimljeni u rat. Znali su da smo domorodci ovdje. Što je najgore, bilo je i onih koji su me zvali Brate, Cigane, a sad me znaju zvati Brate, Srbine. Teško je bilo ostavljati ženu i djecu kući i ne znati hoćeš li se vratiti. Hvala Bogu da je prošao taj rat, ne ponovilo se! Ja sam bio u 108. brigadi, Slavonski Brod. Nije bilo iznimke, u ratu smo svi bili isti i nije bilo nikakvih problema. Nije bilo važno jesi li Rom ili bijelac. Na liniji se pucalo i vjerojatno jesam ubio čovjeka. Kada si u toj situaciji, izgubiš strah, radi se o tvom ili njegovom životu. Uostalom, i ne vidiš s kim se boriš. Domovinski rat je bio najgori rat.

Nisam htio otići iz svoje kuće, zato sam ostao. Zašto bi mene netko tjerao iz moje kuće? A gdje bi išli… Ovo je moja domovina, tu sam se rodio.»

Neđeljko je jedan od brojnih Roma koji su se za vrijeme Domovinskog rata priključili Hrvatskoj vojsci. Više od 80% muškaraca iz romskog naselja Josip Rimac kod Slavonskog Broda bili su hrvatski branitelji.