Jovica Radosavljević

36 godina

«Ja sam Jovica, imam 36 godina. Koreograf sam, plesač sam, sin sam, brat sam, za neke sam i mama, a znali su me nazvati i pogrdnim riječima. Čim im okrenem leđa, psuju mi mater cigansku. Ipak, pozitivna sam osoba i vjerujem u Boga. Živim za ljubav jer je to najveća pobjeda koju čovjek može imati u životu. Ljubav i mladost su okupili ovu folklornu skupinu koju imam jer, naime – romski folklor ne postoji. Danas je puno lakše biti Rom jer ne-Romi trebaju Rome. Biti Rom je jako teško i od samog rođenja te diskriminiraju. Naučiš se nositi s tim. Moja zajednica nije puno stvari iskusila i htio – ne htio, morao sam zasukati rukave.

Ranih 2000-ih nisu željeli Cigane u prostorima bivše srednje škole, danas je drugačije. Danas su shvatili da i mi želimo biti ravnopravni mještani općine Darde. Najvažniji događaj nam je bio, moram priznati, nastup u „Vatroslavu Lisinskom“. Kad plešem i kad muzika svira, to su posebne emocije, tek tada sam to ja.»

14

Šešir je važan dio tradicionalne muške nošnje Roma. Jovica je ovaj šešir naslijedio od djeda. Nosio ga je na nastupima folklornog ansambla kojeg vodi. Očuvanje romske nošnje i plesa važno je za osnaživanje zajednice i očuvanje identiteta.